TinyParks
tinyparks blog

Offline overnachten op een eiland in Zuid Holland

tiengemeten
 

Op een steenworp afstand van de Randstad ligt Tiengemeten, een eiland van Natuurmonumenten middenin het Haringvliet, een voormalige zeearm van de Noordzee. Een pontje brengt je in tien minuten naar dit unieke stukje Nederland, vol ongerepte wildernis. Vanaf juni is dit de nieuwe bestemming van TinyParks, met een sfeervolle herberg én glamping in één. Hier laat je de alledaagse hectiek achter je, en je telefoon in een kluisje. De timers op de telefoonkluisjes laten je weten hoe lang jij je telefoon ongezien kan laten. TinyParks Cast Away is een uitdaging in ontspannen.

“We waren op slag verliefd op dit eiland”, zegt Jochem Verheul. Toen hij en Patrick Ligthart vorig jaar Herberg Tiengemeten te koop zagen staan gebeurde er iets magisch, herinnert hij zich. “We zagen een eiland met maar elf inwoners en prachtige natuur, waar je nog ongestoord kan wandelen tussen honderden herten en konijnen.” Het is ongerept én nog heel erg onbekend. “Wij gaan Nederland kennis laten maken met Tiengemeten”, besloten ze. “Iedereen moet dit bijzondere eiland kunnen ontdekken.”

TinyParks Cast Away
Gelukkig spoel je niet, zoals Tom Hanks in de gelijknamige film Cast Away, aan op Tiengemeten. “Hier geen schipbreukelingen, maar gewoon een korte en droge oversteek met een pontje”, zegt Jochem. “Maar die korte oversteek is genoeg om een echt eilandgevoel te ervaren.” Cast Away is de jongste locatie van TinyParks. “Sinds een jaar ontwikkelen we met een groep creatieve ondernemers uit Utrecht onder de naam TinyParks echte ‘GetAway’-locaties voor jonge gezinnen en yuppen.” Zo heeft Drenthe al een Tiny House Boshotel.

Weg telefoon
Wie wil het niet? De telefoon weg. Geen mailtjes, geen appjes, geen Instagram en geen nieuwsupdates. “Hier kan het”, zegt Jochem. “Even uit-tunen.” In de Herberg komen kluisjes met timers, waar gasten hun smartphone veilig kunnen achterlaten. “Disconnecten om te reconnecten”, noemt Jochem het. “Ik ben ervan overtuigd dat als je minder afleiding hebt, je meer openstaat voor nieuwe ervaringen. Met de timers dagen we gasten uit dit met zijn of haar reisgenoot te ervaren.” Ze nemen de telefoons dus niet actief in. “Maar het zou leuk zijn als er bij gasten onderling kleine ‘challenges’ ontstaan, en de gesprekken rond het kampvuur niet gestoord worden door blauw licht en ringtones.”

Wat is het plan
Op 1 april is de sleuteloverdracht. “We blijven in eerste instantie open als Herberg Tiengemeten, zodat wandelaars nog steeds terecht kunnen voor een hapje en een drankje”, zegt Jochem. Maar verder wordt er niet stilgezeten. De zes hotelkamers van het hotel en het restaurant gaan ze grondig aanpakken en op het campingveld worden twintig verschillende glamping-tenten opgezet. “Naast de telefoonkluisjes hebben we nog heel veel andere ideeën voor dit unieke stukje Nederland.” Het doel is om 1 juni als Cast Away open te gaan, zegt Jochem. “We gaan van Tiengemeten een gezellige plek maken, waar passanten, wandelaars, natuurliefhebbers én gestrande wereldreizigers het hele jaar door terecht kunnen.”